Wednesday 8 July 2015

iftar 20 :::: Nasi minyak, ayam masak rose dan acar timun dan nenas

Assalamualaikum..

Hai.. semua, apa khabar? hope semua sehat2 la ye...
pejam celik kejapje kite dah masuk 10 malam terakhir kan? untuk mak buyung ni alhamdulillah puasa masih penuh, baby H sangat behave.

Tapi baby H punye request nak makan memang kadang2 tu tak termasak. Demand tau dia tak nak yang beli, semua nak yang ibu dia masak sendiri...gud boi. anda dah berjaya buat skill chep yang berkarat ibu ni kembali menyerlah.

Btw nak cerita mengindam nasi minyak dan ayam masak rose. So petang semalam balik je keje terus berperang dekat dapur menyiapkan nasi minyak dan ayam rose, pastu rasa macam tak lengkap sebab dekat rumah takde barang2 untuk buat dalca jadi Ciklin buat la acar mentah timun dan nenas ni memenuhi kekosongan dalca itu (berani makan nenas sejak2 dah masuk 4 bulan hari tu, tapi dalam kuantiti yang sedikit lah)






Nasi minyak tu Ciklin letak sirap rose sikit, mengantikan pewarna kuning yang tak de. ayam masak rose pula sepatutnya Ciklin letak kacang peas hijau tu, juga takde jadi mana2 ade je la untuk lepaskan tekak. Resepi pula Ciklin call mak dekat kampung untuk check betul ke tidak, maklumlah setahun sekali je masak camni sebenarnya.Sebab kalau dekat kampung juadah ni Ciklin dan mak akan masak untuk pagi raya di samping ketupat pulut.

So meh Ciklin sharekan resepi, if ade yang kurang kome tambah la ye..sebab Ciklin main agak2 je bahan2 dia dan resepi kena la untuk tekak Ciklin ni dan En.somi pun cakap sedap. kembang kempis hidung Ciklin tau




RESEPI NASI MINYAK ( untuk 2 orang makan) :

BAHAN2::

Beras basmathi 2 cawan - Ciklin guna beras Faiza sbb senang nak masak dan lembut
Susu cair 1/2 tin
Air 2  cawan
Bawang merah*5 ulas
Bawang putih*5 ulas
Halia * 2cm
serai 1 - dititik
Kulit kayu manis 2
Bunga cengkih 3
Bunga lawang 3
Buah pelaga 3
garam
Mentega dan sedikit minyak jagung untuk menumis - Ciklin guna minyak masak biasa je
Daun panda - disimpul
* dihiris nipis

CARA2 ::

1 - Basuh beras dan rendam selama lebih kurang 10 minit dan toskan.
2 - Panaskan mentega dan minyak, tumis semua bahan yang dihiris nipis bersama serai hingga naik          bau, kemuadian masukkan kulit kayu manis, bunga cengkih,bunga lawang dan buah pelaga. Layu
     dan tutup api
3 - Masukkan beras dalam periuk nasi electric, masukkan susu cair,daun pandan dan kemudian tuang
     bahan2 yang digoreng layu tadi dan tambah air dan sedikit garam.
4 - Biarkan nasi masak seperti biasa. Sekali sekala kacau supaya bahan2 tadi sebati. Dan kemuadian
     titikkan perwarna jika suka.Siap



AYAM MASAK ROSE

BAHAN2::

12 ketul ayam 
2 senduk cili kering mesin
5 ulas bawang merah - dimesin
5 ulas bawang putih - dimesin
serai
tomato puree
3 sudu besar cili sos
3 sudu besar cili tomato
1/2 tin susu cair
kacang peas - Ciklin tak letak sebab tak sempat beli
minyak
garam
serbuk perasa
asam keping


CARA2 :: 


1- Goreng ayam separuh masak, jangan terlalu garing, nanti ayam jadi keras.dan ketepikan
 
2 -  Tumis bahan2 yang telah di mesin hingga naik bau, masukkan cili mesin, sos tomato,sos cili                tomato pure dan masak hingga pecah minyak.Bila sudah pecah minyak masukkan asam keping, 
       susu cair dan perasa dengan garam,gula dan sebuk perasa ikut tekak masing2.

3 - Biarkan mendidih, kemudian masukkan kacang peas.biar seketika kemudian tutup api dan siap 
     untuk dihidangkan.


Ni resepi mak Ciklin, kitorang panggil resepi campak2 jadi. mungkin ade persamaan je ngan org lain punye resepi..yang membezakan adalah air tangan masing2 je.

So, ape lagi dah ade resepi kan? moh le masak. jimat dan sedap untuk tekak.

No comments: