Wednesday, 24 August 2016

Dah 9 bulan!

Assalamualaikum...

Ha...jgn terkejut...bukan ciklin yang dah sarat 9 bulan..
Walaupun agak lama menyepi tak update blog..
Ciklin ade je..tetap blogwalking...tapi vitamin M agak menebal nak transfer gambar dan menaip

Yang dah 9 bulan adalah dak botak ciklin tu..
Sekejap je rasanya..dah 9 bulan pun dia..belum puas nak gomol2 lagi

Skarang org tengah galak berdiri pastu acah2 nak lepas tangan..skali datang yoyeng di sondolnye dak botak...maka tergoleklah dua2 tu mcm humpty dumpty

Sejak dah masuk 9 bulan ni dah xnak makan bubur nasi lagi dah..
Dah nak makan nasi macam orang besar...

Walaupun gigi baru ade 2 batang dkt bawah..1 batang yang bakal menyusul dekat atas..
Anak kawan ciklin seusia dak botak giginye dah bersusun dah...
Tak pe lah dak botak..cepat ke lambat ke ibu tak kisah..janji ade giginye...

Meh ciklin belanja gambar dak botak masa dia masuk 9 bulan hari tu pada 12 Ogos yang lalu ( baru tersedar yang dah nak habis ogos dah hooii)


Ciklin ni agak busy sebab baru oarang nak pakai raya haji masih banyak belum siap..nampak gaya macam raya yang lepas....ciklin rasa mcm xde la baju raya sendiri..hehheehe..

Friday, 5 August 2016

Selamat tinggal Syawal!!!

Assalamualaikum...

hahaha..last update masa 15 raya..
nampak tak bertapa acik busy giler...

sepanjang akhir2 puasa tu memang ciklin berusaha siapkan baju raya orang2 yang tempah baju
Sorry ye kepada yang hantar tempahan lambat tu..ciklin terpaksa cut sikit jumlah baju raya korang...
next year lagi 3 bulan nk raya sila hantar ye...

So meh kite cerita secara sekeluruhan bulan raya dalam satu entry.

Actually ciklin balik raya dkt kedah, MIL dan FIL pun ikut. Tapi macam biasa kalau dah balik kampung plus ade anak kecik, fon mmg tah kemana harapnya memang tak de lah gambar.
Sempat bergambar masa dah nak bertolak balik Johor dah...


ok ni gambar dengan mak ciklin

Bayangkan bertapa tak de gambar di pagi raya sebabnya pagi raya ciklin beraya di rumah mertua di singapura, selesai je sembanhyang raya kitorang selesaikan beraya di rumah sedara MIL then laju2 balik bersiap unruk bertolak balik kedah.


keluarga kecil ciklin. ni dah raya ke berapa tah...baru sempat pakai baju raya selepas trajedi baju raya ku tak sempat siap..hahha
padan muka tukang jahit sendiri xde baju raya.


Then raya ke 18, SIL ciklin punye majlis bertandang..makanya ke MUO (muar) le kite
dan semestinya ini aje gambar yang dempat disnap..anak masa ni sape tah dukung..hehhee




Ni pula gambar masa dah nak balik JB, walaupun sekejap...tapi bermakna sgt sebab semua ade..

So itu je cerita raya ciklin (nampak sgt menipunye kan) hahaha..

Bye

Tuesday, 21 June 2016

Salam Ramadhan ke 15

Assalamualaikum..

Alhamdulillah..sekejap je dah 15 hari kite berpuasa kan.



Tahun ni ciklin super busy, dengan menjahit dengan anak kecik, dengan nak masak berbuka tu tak termasuk berkejar mengambil stock kerepek ubi pedan dan kerepek pisang lagi

Syukur sangat dapat en.suami yang rajin, so urusan mengemas rumah memang kerja dia 100%.
dari membasuh baju,membasuh pingan mangkuk dan mengemas rumah semua en.suami yang tolong settlekan.

Bila dah masuk 15 hari berpuasa ni ciklin memang tak tido lena sebenarnya (yeke?)
sebab ciklin ade lagi 6 pasang baju belum jahit dan 4 pasang baju yang masih belum potong pun..
ni tak termasuk 2 pasang baju melayu en.suami, 2 pasang baju dak Harith dan semestinya baju ciklin yang berpasang2 tu..hahahha
entah sempat entah tidak nak siapkan baju raya kami anak beranak.
sabar je lah ciklin ooii...


Tuesday, 14 June 2016

happy 7th month Harith

Assalamualaikum...

Alhamdulillah hari ni dah 9 hari kite berpuasa,

dan Harith pun dah masuk 7 bulan, 7bulan 2hari actually

cepatnya masa berlalu..rasa mcm baru sangat ke sana sini dengan perut memboyot alih2 dah ade seketul Harith.


Nah ibu belanja gamabr Harith sekeping. sekarang dah tak bulat. sejak demam hari tu badan nampak susut tapi memanjang.

dan masih terasa berat bila dukung. Kalau keluar jalan2 tu ibu memang dah tak mampu nak dukung.


 kalau tgk gambar ni nampak la muka Harith ni berubah-ubah kan setiap mula nampak perubahannya

hurm..macam mana pun tak pe Harith janji awak membesar menjadi anak yang soleh dan dapat berbakti pada ibuayah, keluarga dan agama..



Monday, 13 June 2016

makanan tambahkan susu badan

Assalamualaikum..

alhamdulillah..hari ni ada ruang dan berpeluang untuk berkongsi petua untuk ibu-ibu yang mengalami masalah susu drop.

Alhamdulillah Harith masih lagi fully breastfeed.

Teringat masa mula-mula lahirkan Harith dulu, ciklin sedikit risau takut susu badan takde
Ciklin memang dah niat nak bagi susu badan sepenuhnya 2 tahun dekat Harith.
ditambah dengan takde pengalaman perasaan tu agak sukar dikawal

Tapi alhamdulillah semalam 12 June 2016 genap lah 7bulan ciklin menyusukan Harith.
Tipu lah kalau ciklin cakap tak de masalah sepanjang menyusukan Harith, susu drop tu adalah salah satu masalah yang ciklin hadapi bila umur Harith masuk 4 bulan dan sejak itu la ciklin cuba macam-macam petua.

Sebab bagi ciklin, ciklin lebih suka milkbooster natural.

disini ciklin listkan antara makanan yang dapat tambahkan susu badan;

Jus Kurma / Kurma

kurma atau jus kurma boleh menambahkan susu badan..ciklin suka minum jus kurma, dan ia memang berkesan. selain dapat menambahkan susu, jus kurma dan kurma ni juga dapat menambahkan tenaga kita yang penat seharian menguruskan anak.

* ciklin beli jus kurma keluaran power root tu je..dkt pasaraya berlambak.

Helba susu

helba yang di rendam dalam air panas dan ditambah susu (tak kisah lah susu tepung atau susu pekat manis)
helba ni memang sifat dia panad, jadi sebab tu dia bertindak melancarkan urat2 susu tu.

* ciklin dulu tak boleh telan gak, tapi demimu anak ibu sanggup je

Lobak putih

sayur lobak putih ni memang terkenal dengan fungsi dia tambahkan susu badan. Boleh dibuat sup atau pun ikut kreativiti anda sendiri

*ciklin dari dulu memang suka lobak putih ni.tapi ciklin buat sayur lemak putih tu..letak cili padi thai yg merah tu sebiji dua..perghh makan pula dengan nasi panas dan ikan goreng.

ni antara yang ciklin ambek dan memang berkesan. Tapi jangan la makan macam2 tapi anda kurang DF atau pam. ingat susu badan ni kena faham konsep Deman VS Supply.